Information september 2014

TV
Styrelsen har arbetat med upphandling av eventuell ny leverantör av TV för föreningen. ComHem gick med på att sänka sitt pris till hälften i och med att vi sade upp avtalet. Istället för 18000 per år för analogt TV-basutbud kommer föreningen att betala 9000. Vi har inte hittat något annat alternativ som prismässigt ligger i närheten. Vi har därför nytecknat avtalet med ComHem. Allting fortsätter alltså att fungera som tidigare vad gäller TV. Detta gäller både Analogt basutbud och digitalTV. De avtal som var och en har med ComHem berörs inte av förändringen.
besparingen (50:- per medlem och månad med moms ) kommer att justeras in i hyran.

Internet 
Styrelsen har arbetat med en gemensam upphandling av bredband för alla i föreningen. I dagsläget betalar varje hushåll runt 250-300 kronor för sin internetförbindelse. Tekniskt sett kommer Internet via ComHems antennsystem eller via ADSL via de gamla telefonlinjerna. Hastighet och stabilitet kan bäst beskrivas som varierande, även om den blivit bättre under senare år.
I och med att föreningen sedan några år är ansluten till Stockholms fibernät har vi möjlighet att ansluta oss till Internet via en betydligt stabilare och snabbare länk. Dessutom borde en gemensam anslutning vara billigare än att alla tecknar enskilda avtal.
Efter att ha undersökt några olika leverantörer har vi fått ett anbud från OwnIt som är attraktivt. Detta är i princip samma erbjudande som vi fick för två år sedan då frågan senast var aktuell: Varje hushåll får internet via fiber direkt in i lägenheten. Hastigheten är 1000/1000 mbit, dvs den tekniskt sett högsta standard som finns att tillgå. Kostnaden för föreningen är 200 kronor per medlem och månad. Installationskostnaden ligger på runt 100 000 för hela systemet. Detta inkluderar de ”lådor” som var och en behöver för att konvertera fibersignalen till trådbundet eller trådlöst internet och installation. Styrelsen har beslutat att anta detta anbud . Föreningen kommer att stå för installationskostnaden. Driftskostnaden (200:- per medlem och månad med moms) kommer att justeras in i hyran.

Värmesystem
En ovälkommen nyhet är att vi har blivit informerade av Schneider som förvaltar vår värmeanläggning att den närmar sig slutet av sin livslängd. Fjärrvämeanläggningen är nu 22 år och det normala är att byta efter 20-25 års drift. Vi hade i vår underhållsplan räknat med att anläggningen skulle hålla i 30 år. För varje år som går ökar risken för att en värmeväxlare springer läck. Om detta sker under vintern kommer en temporär värmeanläggning att behöva installeras fram tills dess att systemet bytts. Detta skulle vara mycket dyrt. Vi kan alltså inte dra ut på bytet alltför länge.
Efter en besiktning och bedömning av en installatör från Schneider har jag nu fått ett ungefärligt pris för byte av hela anläggningen. Detta kommer att ligga på ca 200 000 (+ moms). Det positiva är att priset är lägre än vi kalkylerat med tidigare. Det negativa är att vi ännu inte genererat tillräckligt med kapital för ett omedelbart byte. Styrelsen har ännu inte beslutat exakt hur länge vi skall chansa på att köra anläggningen. Den är ju inte direkt överårig, men närmar sig som sagt slutet av sin livslängd.

Hyresförändringar
Förändringarna av driftskostnaden (totalt +150 kronor per månad) kommer som tidigare nämnt att justeras in i hyran. Detta ligger några månader fram i tiden.
Vad gäller investeringsbehovet så höjdes i början av året hyran för att årligen generera ytterligare 50000 till underhåll. Vi har i dagsläget en del i kassan men detta räcker med all sannolikhet inte till för att täcka det kortsiktiga investeringsbehov som finns. Styrelsen kommer att räkna om underhållsplanen och göra en bedömning av hur vi skall hantera situationen. Min gissning är att detta kommer att leda till slutsatsen att vi behöver justera upp hyran ytterligare. Vi återkommer med information om vad detta kommer att innebära.

Höststädning
Den 18e oktober är det dags för höststädning. Högen med trädgårdsavfall är rejält stor och vi hyr därför en container till denna städdag.
I år kommer föreningen att anordna middag på kvällen efter städningen.
Anmäl hur många som kommer och vilken meny respektive person vill äta till Raul.
Han har tidigare skickat ut information om detta, men jag tar tillfället i akt att återupprepa den:

Efter höststädningen den 18e har vi bokat ”stora lokalen” för en gemensam middag från klockan 18.00. Förening bjuder på två val ( Buffet1 eller Buffet2 )
Man tar med sig sitt eget dricka.

Buffet 1 . ”Höst Meny ”
• .. Fasanpaté med vit portvinsgelé och syltade kantareller
• .. Älgstek med smörstekta kantareller
• .. Cognacsinlagda lingon
• .. Lätthalstrad limegravad röding med sötsur dillsås
• .. Kokt potatis & rotfrukter med grovt salt
• .. Blandad grönsallad med äpple, rödlök och rostade hasselnötter
• .. Krämig dressing med persilja och senap
• .. Hembakat pumpabröd
• .. Ost från Jämtland, kex & marmelad

Buffet 2 (Indien)
• -Tandoori kyckling på bädd av grönsaker
• -Basmatiris med lök och gurkmeja
• -Raita – svalkande yoghurt med gurka och mynta
• -Curry på bladspenat och linser
• -Samosas – vegetariska degknyten med koriander
• -Sallad med morötter och senapsfrön
• -Naanbröd

mvh
Kjell Kernen